Projectvoorstel ‘maatschappelijk gedragen melkgeitenhouderij’ ingediend voor cofinanciering

Geen categorie

10 oktober 2024

In juni 2024 publiceerde het Platform Melkgeitenhouderij de herijkte ketenvisie. Hierin lichten we als sector (geitenhouders en zuivelaars) onze visie toe voor de toekomst van de melkgeitenhouderij. Onderwerpen die door geitenhouders, zuivelaars en de maatschappij als belangrijk worden gezien, onder andere voor het behoud van maatschappelijk draagvlak, komen hierin naar voren. Een aantal van deze onderwerpen zijn ondergebracht in het omvangrijke projectvoorstel ‘maatschappelijk gedragen melkgeitenhouderij’, waarvoor in september cofinanciering is aangevraagd. Het projectvoorstel is opgesteld in samenwerking met WUR en GD. In het voorstel is een financiering van 50% door de overheid aangevraagd.

Het projectvoorstel bestaat uit vijf deelprojecten die voornamelijk raken aan de door het Platform Melkgeitenhouderij geformuleerde thema’s circulaire geitenzuivelketen en diergezondheid & dierenwelzijn. Zo brengt een van de deelprojecten de mogelijkheden en knelpunten bij het stoppen met onthoornen in beeld,  wordt er een dashboard ontwikkeld dat duurzaamheidsprestaties inzichtelijk maakt en wordt voor een select aantal (zoönotische) dierziekten een routemap ontwikkeld voor  beheersing of bestrijding.

Gedurende de inhoudelijke uitwerking van de deelprojecten heeft er voortdurend intensief overleg plaatsgevonden met geitenhouders, zuivelaars, onderzoekers en stakeholders. Op deze manier is een gedragen en goed doordacht projectvoorstel tot stand gekomen.  

Het gaat om een zeer omvangrijk projectvoorstel. In november wordt bekendgemaakt of het voorstel akkoord is en de cofinanciering is toegekend. Vervolgens zullen geitenhouders en zuivelaars weer betrokken worden bij het eventuele vervolg. Tijdens de regiobijeenkomsten in november worden de aanwezigen hierover bijgepraat en gehoord.