Dit project is in 2012 afgerond en heeft de database ‘Agrobase geiten’ opgeleverd. Bij de start is de geschiedenis van de melkgeitenhouderij in de database gezet, dat wil zeggen alle afstammingsgegevens van geiten en bokken uit het verleden. Inmiddels zijn ook bijna alle gegevens van de bedrijven met het Egam managementsysteem overgezet in Agrobase. Dit betekent dat eenmalig alle data over dieren, diermutaties, behandelingen, medicijngebruik en gegevens over melkproductie vanuit het managementprogramma naar Agrobase zijn gekopiëreerd.
Vervolgens worden alle gegevens die in het managementprogramma toegevoegd of gewijzigd worden ook automatisch in Agrobase aangepast. Bedrijven met andere managementpakketten kunnen de gegevens ook in de database zetten. Soms zijn hier wel een aantal software aanpassingen voor nodig.
Dankzij de database is het mogelijk om nieuwe onderzoeken voor de melkgeitenhouderij in gang te zetten. Er zijn initiatieven voor het ontwikkelen van een nieuwe fokwaarde. Door de hoeveelheid aan gegevens is het nu bijvoorbeeld mogelijk om ook de bedrijven die alleen liters productie registreren, mee te nemen in de fokwaarde. Deze bedrijven kunnen in de toekomst een fokwaarde voor alleen liters melk krijgen.
Een andere wens van de sector zijn fokwaarden waar duurmelkeigenschappen in naar voren komen. In de praktijk worden ook voor de ontwikkeling van dergelijke waarden al initiatieven genomen.