Paratuberculose in de melkgeitenhouderij

Gezondheid

26 september 2017

Het Platform Melkgeitenhouderij is de private partner in de Publiek Private Samenwerking Kleine Herkauwers (PPS-KH), onderdeel Paratuberculose in de melkgeitenhouderij.

Onlangs zijn de resultaten van het project beschikbaar gekomen. Samenvattend hebben de projecten veel nieuwe inzichten gegeven. Paratuberculose is en blijft een lastige ziekte die veel voorkomt in de Nederlandse melkgeitenhouderij. Verrassend is dat biest (en melk) minder tot vrijwel geen paratuberculosebacteriën lijkt te bevatten en daarom vermoedelijk een minder belangrijke rol vervult bij de besmetting van geit op lam. De uitscheiding op jonge leeftijd was eveneens verrassend. Deze uitscheiding kan mogelijk tot verspreiding van de infectie onder lammeren leiden. Dat betekent dat één lam dat geïnfecteerd raakt vanuit volwassen geiten de infectie verder kan verspreiden. Dat maakt het nóg belangrijker om te voorkomen dat er lammeren in het koppel besmet zijn vanuit volwassen geiten. Daarom blijft een strikte scheiding tussen lammeren en volwassen geiten essentieel. Lees hier  meer.

 

 

Paratuberculose in de melkgeitenhouderij

Het Platform Melkgeitenhouderij is de private partner in de Publiek Private Samenwerking Kleine Herkauwers (PPS-KH), onderdeel Paratuberculose in de melkgeitenhouderij. Onlangs zijn de resultaten van het project beschikbaar gekomen. Samenvattend hebben de projecten veel nieuwe inzichten […]

Projecten

Het Platform Melkgeitenhouderij initieert sectorspecifieke projecten op het gebied van marktinformatie, voedselveiligheid, diergezondheid en duurzaamheid en geeft ook richting aan onderzoek dat van toegevoegde waarde is voor de geitenzuivelketen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte.