Status: Afgerond in 2024: volledig rapport.
Uitvoerder: Wageningen University & Research (WUR)
Duurmelken (het langer doormelken van geiten zodat ze minder vaak lammeren krijgen) is een potentieel belangrijke maatregel voor de verduurzaming. Dit project verdiepte zich daarom in de variatie in het optimum van het percentage duurmelkgeiten op geitenbedrijven en de selectiecriteria die geitenhouders hanteren bij de keuze al dan niet een individuele geit opnieuw aan te dekken. Aan de hand van de verkregen inzichten, ontwikkelde het onderzoeksteam een tool om geitenhouders te helpen bij het maken van beslissingen die gaan over individuele geiten die worden duurgemolken.
Tool Duurmelken
De opgeleverde tool bestaat uit een set rekenregels. De tool is daarmee nog niet gebruiksklaar voor geitenhouders. Op basis van de rekenregels zal namelijk een dashboard ontwikkeld moeten worden waarmee de geitenhouders gebruik kunnen maken van de tool. Het Platform Melkgeitenhouderij gaat hier verder mee aan de slag.
Samenvatting
Welke individuele melkgeiten komen in aanmerking voor duurmelken?
Het doel van dit onderzoek was om een integrale analyse uit te voeren op basis van praktijkgegevens van geitenhouderijen die duurmelken. De analyse resulteerde in een hulpmiddel dat de geitenhouder een aanbeveling geeft op dierniveau over duurmelken. Door dit hulpmiddel te gebruiken, krijgt de geitenhouder antwoord op de vraag welke individuele melkgeiten geschikt zijn voor duurmelken (en welke niet).
Ontwikkeld hulpmiddel helpt geitenhouders bij besluitvorming rondom duurmelken
Op basis van het ontwikkelde hulpmiddel ontvangen geitenhouders op dierniveau advies over duurmelken. Dit advies bestaat uit een lijst van alle aanwezige, lacterende melkgeiten op het bedrijf, gerangschikt op basis van het verschil in de gemiddelde brutomarge per dag als de geit wordt gedekt/geïnsemineerd minus de gemiddelde brutomarge per dag als de geitenhouder besluit de geit niet te dekken/insemineren (wat indirect impliceert dat de geitenhouder besluit de lactatie van de geit te verlengen).
Methodologie
Er wordt een overzicht gegeven van de meest recente kennis op het gebied van duurmelken op basis van literatuuronderzoek. Daarnaast wordt het ontwikkelde hulpmiddel beschreven, dat geitenhouders concreet advies biedt over het duurmelken van individuele geiten. Voor elke lacterende melkgeit wordt de verwachte gemiddelde brutomarge per dag berekend voor twee verschillende scenario’s, namelijk:
De gemiddelde economische balans per dag wordt berekend voor een periode van twee jaar vooruit in twee intervallen: van 0 tot +1 jaar en van +1 tot +2 jaar. Om de gemiddelde brutomarge per dag voor beide scenario’s en het verschil tussen beide brutomarges per individuele melkgeit te berekenen, zijn de volgende componenten van belang:
– Melkproductie, melkcompositie en melkprijs
– Voeropname en voerkosten
– Lamopbrengst
– Dek-/inseminatiekosten
– Subscenario’s voor het scenario ‘brutomarge wanneer de geit wordt gedekt/geïnsemineerd’
Dit resulteert in een output voor de geitenhouder.
Financiering: PPS Versnelling verduurzaming melkgeitenhouderij
Meer informatie:
Artikel in het Vakblad Geitenhouderij (nummer 3, 2023)
Artikel in het Vakblad Geitenhouderij (nummer 1, 2022)